YALOVA

Termal Kaplıcaları en az üç bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Tarihçilere göre şifalı sular MÖ 2000’li yıllarda meydana gelen bir yer sarsıntısı sonucu ortaya çıkmıştır. Antik çağlardan günümüze kaplıcaların bulun¬duğu bölge Pythia, Pylai, Hinopolis gibi birçok farklı adla anılır. Osmanlılar döneminde buraya kaplıcalarından do¬layı “hamam” ya da “dağ hamamı” denir.


Arkeolojik bulgulara göre Termaldeki ilk ciddi imar çalış¬maları, Konstantin ve Justinianus gibi Doğu Roma İmpa-ratorları tarafından yapılır. Osmanlı Sultanlarının bazıları da fasılalarla buradaki eserleri restore ettirip yanlarına yenilerini yaptırırlar. Termal ‘in eksiksiz bir sanat eseri olarak ele alınıp yeniden yorumlanması Atatürk sayesin¬de olur. Atatürk Termali yazlık başkent olarak benimser, yolarını yaptırır, her türlü keşif ve onarım faaliyetine destek verir.


Yalova muhteşem tabiatı ve zengin kaynaklarıyla büyük bir şifa merkezidir ve geleceğin su şehri olmaya adaydır. Yapılan tıbbî tahliller, Termal Kaplıcalarının suyunun çeşitli hastalık ve rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olduğunu göstermiştir: Bütün romatizma şikâyetleri, dolaşım sis¬temi rahatsızlıkları, kırıklarda, idrar yolları ve safra kesesi taşlarının yaptığı rahatsızlıkları, cilt hastalıkları, kadın has¬talıkları, umumî sinir sistemi rahatsızlıkları, siyatik ve her türlü nevralji rahatsızlıkları, çeşitli felçler, adale has¬talıkları ve Atrofileri. Termal Kaplıcaları, Yalova İl Merkezinin 12 km. batısında, Termal ilçe merkezinde, Üvezpınar ve Gökçedere mahalleleri arasındaki ormanlık bir bölgede bulunmaktadır.

KURŞUNLU HAMAMI

16 yüzyıl önce Bizans İmparatoru Iustinianos tarafından yaptırılmıştır. Afet ve savaşlar nedeni ile zamanla toprağa gömülmüş olan Kurşunlu Hamam, 1990 yılında Osmanlı Padişahı Abdülhamit’in emriyle onarılmıştır. Hamamın üstü kurşunla kaplı olduğu için Kurşunlu Hamam adını almıştır. Banyonun dış cephesinde mermer üzerine Osmanlıca yazılmış bir kitabe bulunmaktadır.

VALİDE HAMAMI

Valide Hamamı Bizans Kralı Constantinus döneminde 6 kubbeli olarak yapılmıştır. Halen 3 kubbesi yoktur. Osmanlı döneminde Sultan Mecid tarafından onarılmış ve annesi burada tedavi gördüğünden Valide Hamamı adını almıştır. Banyonun buharlı oda bölümünde mermer üzerinde Osmanlıca bir kitabe yer alır. Ayrıca Çınar otelin önünde Doğu Çınarı olarak anılan Büyük Çınar ağacı, Anıt Ağaç tescil edilmiştir.


TERMAL KAPLICALARIN TEDAVİ (ENDİKASYON) ÖZELLİKLERİ

Kaplıca suyunun tedavi özellikleri Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olup kırık sekelleri, cilt hastalıkları, siyatik ve her türlü nevralji, romatizmal hastalıklar, dolaşım hastalıkları, çeşitli felçler, adale hastalıkları ve atrofilleri, kadın hastalıkları, hastalık ve ameliyat sonrası rahatsızlıklar ve metabolizma bozuklukların tedavisinde kullanılabilir niteliktedir.

TERMAL KAPLICALARIN SU ÖZELLİKLERİ

66 ºC derece olan kaplıca suyu renksiz ve berrak termal sudur.

TERMAL KAPLICALARIN ULAŞIM OLANAKLARI

Kaplıcalara hava, deniz ve karayolu ile ulaşım yapılabilmektedir. Kaplıcalar feribot iskelesine 12 km, hızlı feribot iskelesine ise 13 km uzaklıktadır. Kaplıca, İstanbul’a 187 km, Kocaeli’ye 67 km ve Bursa’ya ise 81 km’ dir. En yakın havaalanı İstanbul ve Bursa’da bulunmaktadır.


HARİTA

Bu Bölgedeki Oteller hakkında detaylı bilgi ve rezervasyon için bizimle iletişime geçebilirsiniz. +90 (258) 257 57 01

E-BÜLTENE ABONE OLUN

FIRSATLARI KAÇIRMAYIN